Ett år!

Idag fyller bloggen ett år! Samma dag som lille Filip! Fast Filip såg dagens ljus redan kl 01.00 och bloggen inte förrän till sena kvällningen. Grattis till lilleman på födelsedagen!
Min blogg ska jag fira lite också, genom att ordentligt kunna se tillbaka på året som gått: (Ja, det är en låååång text, bäst ni hämtar en kopp kaffe om ni ska orka läsa till slutet! ;-))

Januari:
Verkligen en väntans månad. Vi väntade, väntade och väntade. Och belöningen kom 3 veckor in i årets första månad. Med råge! Lilla prinsessan Elma såg dagens ljus den 22:a kl 20.51, vår 52 cm långa lilla guldklimp på 3778g.

Februari:
Denna bitande vintermånad kretsade mest kring behovet av mat och sömn. Både hos mig och lillan vill jag minnas. ;-). Jag lyckades dessutom åka på en febersläng med en hel veckas duration. Men vi trotsade vintervädret och tog oss även en tripp ned till Västerås och Täby för att Elma skulle få träffa sina närmaste släktingar där nere. Vi kommer också på att durspelsmusik och nappen har samma lugnande inverkan på vår lilla tös som ofta är en orolig liten själ som helst vill bli omkringburen i bärselen.

Mars:
Elma fick flera påhälsningar av släkt och vänner, börjar visa upp sin busiga personlighet och skrattar och bubblar tillsammans med sina föräldrar. Liknar sin moster i sättet att snutta på sina fingrar. Besöker sitt livs första spelmansstämma 7 veckor gammal. Jag tog också med mig Elmis på mamma-barn-jympa, där hon iochförsig mest låg på golvet och kikade medan mamman pustade och flåsade bland skivstänger, hantlar och step-up-brädor. Elma provar spjälsäng, babysitter och babygym för första gången, allt med hyfsat goda resultat.

April:
Vårkänslorna börjar anlända, Elma upptäcker sina tår, lär sig rulla runt från rygg till mage, firar sin första högtid, påsk, vi åker ett par vändor till min morfars gamla hus och förbereder oss för överlämnandet till de nya ägarna och den sista veckan av denna vårmånad får Elmas lilla kusin se dagens ljus för första gången. Lilla Elin kom till världen den 25:e. Vi kikade på hus men avstod från budgivning på objektet.

Maj:
Elma får vårbäddat i vagnen när sommartemperaturerna börjar nalkas. Hon avanserar i sin härmning av ladugårdsdjur genom att byta från grisgrymtningar till koråmningar. Vi drog på en tokresa till Värmland för en tretimmars spelkurs, underbart! Det börjar grönska strax innan vår första bröllopsdag. Vi gör en släkt-och-vänner-runda i Stockholm-Västeråstrakten igen. Elma provsmakar puréer men smaskar än så länge hellre på sina fötter. Jag avslutar månaden med mina alldeles egna dagar: födelsedag och morsdag på varandra.

Juni:
Jag trampar hälar med barnvagnen som plog i vårruset . Vi firar en kylig nationaldag, P och jag får oss en tur på Ångermanälven. Elma tränar på att hasa sig bakåt. Vi firar midsommar och dagen efter är det dags för Elma och Elins dubbeldop, en dag som bjuder både på sommarens värsta regnskur och uppsprickningen till vad som blev sommarens två veckor långa värmeplåga. Elma får deltaga i sommarens första utestämma, vid Västanåfallets brus i sommarhettan. Sover gör vi i stugan. Mycket mysigt! Lyckan blir total när vi kommer hem och Elma tar sitt första utedopp i den lilla plastpoolen som vi införskaffat!

Juli:
Elma spräcker sin viktkurva, har plötsligt blivit en liten knubbis. Första tanden bryter igenom och pappan ska äntligen börja sin semester. Elma firar med att sitta fint själv och att åla dit näsan pekar. Pappan firar med att bli sjuk. Inleder en flera veckor lång feberperiod. Vid gummans halvårsdag är båda hennes föräldrar däckade.

Augusti:
Pappan kämpar vidare med sin febrighet, en vecka in i månaden verkar det äntligen ge med sig och vi får ta årets enda badplats dopp. Tempererat som tur var! Ännu en resa söderöver blir av, denna gång till Peters mosters ära, med anledning av hennes femtioårsdag. Elma får feber till kvällen men dagen efter tar hon igen det med att imponera genom att sätta sig upp på egen hand! Med humöret i topp drar vi vidare många mil norrut för årets stämmohöjdpunkt. Några dagars boende i husvagn ska avsluta Peters semester. Det blev dock inte så trevligt som vi hoppats. Peter blir febrig igen och får svårt att andas. Efter en nattlig resa till sjukhuset konstateras proppen i hans lungor och vår värld vänds helt sonika uppochner. Efter flera dagar på sjukhus, först i Sollefteå och sedan i Sundsvall, får jag hem en mycket trött make, med rätt lång väg tillbaka till sin ursprungliga form.
Under tiden tränar Elma att resa sig upp med hjälp av sin omgivning; kökslådor, leksakslådor, stolar och dylikt.
Vi går en privat paltkurs och njuter frukterna av den, Elma får prova gårdens lekplats och även genomföra sitt första babysimspass.

September:
Elma gör ett fotografbesök, vi tittar på hus igen, men backar ur eventuellt köp delvis på grund av det stegrande priset. Elma övar på att ramla på "ett bra sätt", vi drar till Värmland för en spelkurs igen, Elma får en tand i övre tandraden, tränar på att stå utan att hålla i sig, och börjar nu att krypa på knä istället för att åla. Hon får sitt första plåster, får sitta i kundvagnens "barnplats" för första gången. Första magsjukan är en mindre välkommen gäst, men den lämnar kroppen rätt snabbt som tur är. Vi avslutar månaden med att välkomna lille Melvin till världen, samtidigt som vi får njuta av höstens underbara färger.

Oktober:
Första frostnatten har hälsat på, vi hälsar på moster i Umé, Elma får gå på sitt första kalas, som är hos lille Wille som fyller 2 år! Nästa kalas blir fasters 30-årsdag och själv ororar jag mig för stundande månads två jobbdagar...

November:
Att jobba var som tur var inte alls lika jobbigt som jag föreställt mig, ändå var jag glad när de två dagarna var överstökade och jag fick återgå som en del av Elmas vardag igen. Första snön kommer i ett tunnt puder under samma dagar. Pappans första farsdag spenderas i Stöde, med god mat och tårta och hela kittet. Men det är Elma som får en present- Av Kicki. En julklapp. Elmas första! :-) På Måndagarna och tisdagarna är pappan och jag hemma med Elma tillsammans. Måndagarna vigs åt promenad till öppna förskolan i Granloholm t.o.r. samt vistelse där såklart. Tisdagarna Är det babysång i hemmatrakten som gäller. En härlig känsla att få vara hela familjen tillsammans även på vardagarna! En dag har Elma tydligen lärt sig att klättra ur matstolen, sitter plötsligt uppflugen på matbordet och har fått tag på en näve smörgåsrån som hon sitter och mumsar på med rumpan halvägs utanför bordskanten. Vidare tycks hon ha lärt sig känna efter när blöjbyte behövs och försöker -dock ordlöst- kommunicera det på bästa sätt med sina föräldrar.
Elma lär sig stappla några steg i följd utan stöd, tycks förstå innebörden i att vinka- nästan i alla fall. Det är inte alltid saker försvinner bara för att man vinkar åt dem, blir en läxa hon lärt sig ganska snart. Två dagar före pappans födelsedag anländer en liten tremänning till Elma, lilla Cirone, till världen. Pappans kalas väntar sedan och någon dag efter det blir mormor och morfar evakueradei ett dygn hemifrån pga explosionsrisk från bilskroten. Påföljande helg drar vi på 85-årskalas för P:s mormor till Västerås. Innan hemfärden hinner vi med ett besök till min lilla farfar som ligger på sjukhuset, ett besök som visar sig bli sista gången vi får träffa honom, synd att vi inte hade Elma med oss!
När vi kommer hem tar vi vaccinet mot den under hösten så omtalade svininfluensan. Lider av armvärk någon dag och åker sedan på lite halsont och snuva. Fortfarande dock oklart huruvida det ena hade med det andra att göra. Månadens avslut tillika första adventshelgen, firades iform av Melvins dop i Njurunda kyrka.

December:
I månadens gråtrista inledning passar vi på att gona oss inomhus. Andra adventshelgen badar vi i Matfors både lördag och söndag. Lördagen hade vi hyrt badet, 9 familjer med barn födda januari- april 2009. Elma övar sig på att tigga mat, vi upptäcker att hon är ett riktigt matvrak om hon bara får chansen, ingen botten där inte. (Försök att inte fundera på vem hon kan vara släkt med! ;-)) En vecka in i denna månad släpper rädslan för fall, och hon börjar gå, tio och en halv månad gammal! Elma lussar i luciatåg med babysången, utklädd till pepparkaka!
Halvvägs in i månaden stänger öppna förskolan i Granloholm för gott. Politikerna har valt att strypa vår måndagsunderhållning. Tråkigt men sant. Dagen efter kommer snön, och sen kom kylan också. En riktigt kall och snöig andra hälft av årets sista månad fick vi! Pappan och jag och mormor och Johann och A-K och N-J drar på Sisselkonsert mitt i snökaoset. Härligt! Elma får sin första pulkatur och vi har bestämt oss för att trotsa risken för krasade julpynt och klär en julgran i år igen. Elma firar julafton med hela sin stora familj. Juldagen hos stormoster, och på annandagen drar vi ut på premiärtur med sparklådan. En mycket kort tur på grund av isande kyla, snålblåst och vräkande snöfall. På nyårsaftonens tidiga morgon slutar min farfars hjärta för evigt att slå. Ett tråkigt slut på året, även om det kanske var bättre så, än som en dålig start på det nya. Nu får vi försöka se framåt, och vi behöver inte titta särskilt långt för att se Elmas 1-årsdag! Tänk vad tiden går. Jag förstår det fortfarande inte.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0